Nosaukums |
Dienā ieteicamā deva pieaugušiem (mg) | Funkcijas organismā |
Nozīmīgākie uztura avoti |
B1 - tiamīns |
1,2 * Bērni – 0,6 * Grūtnieces – 1,4 |
Piedalās ogļhidrātu maiņā, nepieciešams acetilholīna sintēzē, kuram ir liela nozīme nervu impulsu pārvadīšanā. | Graudaugu produkti ( īpaši pilngraudu maizes un maizes izstrādājumi ar veseliem graudiem.), putraimi, rupjmaize, raugs, pākšaugi, rieksti, olas, piens, aknas, nieres, gaļa. |
B2 - riboflavīns |
1,6 * Bērni – 0,5 * Grūtnieces – 1,4 |
Piedalās olbaltumvielu vielmaiņā, nepieciešams asins sastāva veidošanā un audu elpošanas procesos, centrālās nervu sistēmas funkcijām. |
Raugs, olas, piens, piena produkti, aknas, nieres, klijas, gaļa, pākšaugi, spināti, kāposti. |
B3 – niacīns/ PP – nikotīnskābe |
15-20 * Bērni 6-8 * Grūtnieces 18 |
Piedalās oksidēšanās procesos organismā, nepieciešams normālai nervu sistēmas funkcionēšanai, ādai. |
Klijas, raugs, aknas, liesa gaļa, zivis, griķi, pākšaugi, graudu produkti, olas, rieksti |
B5 - pantotēnskābe |
5 * Bērni 2-3 * Grūtnieces 6 |
Ietilpst kofermenta CoA sastāvā, kas piedalās taukskābju, olbaltumvielu un citu savienojumu sintēzē. |
Zaļie augi īpaši kāposti, zaļumi, aknas, olu dzeltenums, raugs, gaļa(vistas gaļa, liellopa gaļa,), zivis, pākšaugi, piena produkti,kartupeļi, auzas, graudaugi, tomāti, aknas, nieres. |
B6 – piridoksīns (piridoksāls, piridoksamīns) | 1,3-2,0 * Bērni 0,6 * Grūtnieces 1,9 |
Piedalās tauku vielmaiņā, nepieciešams normālai galvas smadzeņu darbībai. |
Raugs, klijas, liesa gaļa un zivis, aknas, nieres, olas dzeltenums, soja. |
B7/ H – biotīns |
0,15 * Bērni ** * Grūtnieces 0,2 |
Darbojās kā koferments, kas nepieciešams tauku, aminoskābju un glikozes vielmaiņas procesos. |
Aknas (liellopu un cūku), nieres, raugs. |
B12 – kobalamīns (cianokobalamīns) |
0,003 * Bērni 0,0012 * Grūtnieces 0,0026 |
Piedalās dažādos bioķīmiskos procesos, svarīga nozīme ir asinsradē. |
Dzīvnieku valsts uzturlīdzekļi, galvenokārt aknās un nierēs |
B9 - Folskābe |
0,3 * Bērni 0,15-0,2 * Grūtnieces 0,6 |
Sekmē asinsķermenīšu veidošanos, piedalās aminoskābju sintēzē. |
Raugs, aknas, zaļie zirnīši, kāposti, pētersīļi |
C – askorbīnskābe |
100 * Bērni 15-25 * Grūtnieces 85 |
Organismā ir ļoti vispusīgas funkcijas, piedalās bioloģiskajos procesos, regulē holesterīna līmeni asinīs, piedalās asinsrades procesā, veicina dzelzs asimilēšanos. | Mežrozīšu augļi, upenes, saldie pipari, dilles, pētersīļi |
Nosaukums |
Dienā ieteicamā deva pieaugušiem (mg) | Funkcijas organismā |
Nozīmīgākie uztura avoti |
A – retinols |
1 *Bērni ** *Grūtnieces 1,1 |
Nepieciešams normālai redzei, organisma augšanai un attīstībai, stabilizē šūnu membrānas. |
Zivju eļļa, aknas, siers, sviests, krējums, siļķe |
D – kalciferols |
0,005 *Bērni ** *Grūtnieces 0,005 |
Veicina augšanu, regulē kalcija un fosfora vielmaiņas procesus, kuri nepieciešami kaulu un zobu normālai attīstībai. |
Treknas zivis, aknas, olas dzeltenums, sviests, trekns siers. |
E – tokoferols |
12 *Bērni ** *Grūtnieces 12 |
Regulē reproduktīvo orgānu normālu darbību, piedalās vielmaiņas procesos, nepieciešams muskuļu, tai skaitā sirds muskuļa un saistaudu attīstībai un normālai funkcionēšanai. | Augu eļļas, zemesrieksti, pākšaugi, lapu salāti, paprika, olas dzeltenums |
K – filohinons |
0,065 *Bērni ** *Grūtnieces 0,065 |
Nepieciešams normālai asins recēšanai. |
Zaļie augi: spināti, nātres, pētersīļi, kāposti, salāti |